cele fundacji

Głównym celem Fundacji Bez Klamek jest szerzenie świadomości społecznej na temat zdrowia psychicznego i zaburzeń psychicznych.

Promujemy profilaktykę zdrowia psychicznego. Edukujemy na temat tego, czym tak naprawdę są (lub nie są) zaburzenia, a także wskazujemy, w jaki sposób można pomóc sobie lub osobie, która boryka się z problemami natury psychicznej. Przeciwdziałamy naznaczaniu społecznemu osób, które doświadczają problemów psychicznych.

Fundacja nie przypadkowo nazywa się “Bez Klamek”. Często słyszymy, że szpitale psychiatryczne to tzw. wariatkowa, a pacjenci są zamykani w pokojach bez klamek. My jednak chcielibyśmy, aby bez klamek były drzwi prowadzące do uprzedzeń i fałszywych przekonań na temat zaburzeń psychicznych, a także ogólnie rozumianego zdrowia psychicznego.

Osiągamy je poprzez:

• Organizację spotkań psychoedukacyjnych w kawiarniach w Krakowie, na których obalamy mity i przekazujemy rzetelną wiedzę na temat zaburzeń i chorób psychicznych.
  • Organizację warsztatów i szkoleń dotyczących zagadnień związanych ze zdrowiem psychicznym, które są skierowane do różnych grup odbiorców: młodzieży, studentów, pracodawców, a także rodzin.
  • Udzielanie się w wydarzeniach dotyczących zdrowia psychicznego.
  • Prowadzenie strony z rzetelnymi informacjami na w/w tematy.
  • Prowadzenie Nurtów – miejsca psychoterapii i psychoedukacji przy ul. Flisackiej 3A w Krakowie. To tu pomagamy w leczeniu oraz samorozwoju.

Zarząd Fundacji: Natalia Wójcik, Marta Kuczek, Katarzyna Kowara

Rada Fundacji: Maciej Malkiewicz, Katarzyna Janik, Victoria Valverde Piedra

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY:

01 / OŚRODKI NAUKOWE

Wspólne badania, promocja, wymiana doświadczeń? Chętnie współpracujemy z instytucjami, których działalność związana jest ze zdrowiem psychicznym.

02 / SPECJALISTÓW

Psychologowie, psychoterapeuci, lekarze psychiatrzy… Jesteście bardzo potrzebni! Wasza wiedza i doświadczenie są niezastąpione, jeśli mowa o rzetelnej psychoedukacji.

03 / ORGANIZACJE

Organizacje, które zajmujecie się zdrowiem psychicznym – działajmy razem! Wspólne inicjatywy, wydarzenia  i promocja pomogą nam osiągać wspólne cele!

Historia Fundacji

Jak to się zaczęło?

Początki działania Bez Klamek przypadają na rok 2013 – wtedy to Bez Klamek zaczęło funkcjonować jako projekt w ramach Koła Naukowego Studentów Psychologii UJ. Chcieliśmy wyjść poza mury Instytutu i walczyć ze stygmatyzacją osób doświadczających trudności psychicznych. Zauważyłyśmy, że wiedza potoczna w tym zakresie jest bardzo ograniczona, co przekłada się na brak dbałości o zdrowie psychiczne, strach przed korzystaniem ze specjalistycznej pomocy, a także wykluczanie osób, które z tej pomocy korzystają.

Początek Fundacji

W związku z dużym zainteresowaniem, którym cieszyły się spotkania w kawiarniach, postanowiliśmy założyć fundację, dzięki czemu moglibyśmy rozszerzyć nasze działania psychoedukacyjne i pozyskiwać na nie fundusze. Fundacja Bez Klamek została powołana w kwietniu 2016 roku. Poza spotkaniami w kawiarniach, prowadzimy również warsztaty i stronę internetową, na którą regularnie dodajemy materiały psychoedukacyjne.

Co dalej?

Chcemy, aby nasze działania dotarły do największej ilości osób. Ze względu na to, że nikt nie jest wolny od ryzyka zachorowania na jakąś formę zaburzenia psychicznego, ważne jest promowanie profilaktyki i wczesnego reagowania w sytuacjach, gdy pojawiają się pierwsze objawy problemów natury psychicznej.