cele fundacji

Głównym celem Fundacji Bez Klamek jest szerzenie świadomości społecznej na temat zdrowia psychicznego i zaburzeń psychicznych.

Promujemy profilaktykę zdrowia psychicznego. Edukujemy na temat tego, czym tak naprawdę są (lub nie są) zaburzenia, a także wskazujemy, w jaki sposób można pomóc sobie lub osobie, która boryka się z problemami natury psychicznej. Przeciwdziałamy naznaczaniu społecznemu osób, które doświadczają problemów psychicznych.

Fundacja nie przypadkowo nazywa się „Bez Klamek”. Często słyszymy, że szpitale psychiatryczne to tzw. wariatkowa, a pacjenci są zamykani w pokojach bez klamek. My jednak chcielibyśmy, aby bez klamek były drzwi prowadzące do uprzedzeń i fałszywych przekonań na temat zaburzeń psychicznych, a także ogólnie rozumianego zdrowia psychicznego.

Osiągamy je poprzez:

• Organizację spotkań psychoedukacyjnych w kawiarniach w Krakowie, na których obalamy mity i przekazujemy rzetelną wiedzę na temat zaburzeń i chorób psychicznych.
  • Organizację warsztatów i szkoleń dotyczących zagadnień związanych ze zdrowiem psychicznym, które są skierowane do różnych grup odbiorców: młodzieży, studentów, pracodawców, a także rodzin.
  • Udzielanie się w wydarzeniach dotyczących zdrowia psychicznego.
  • Prowadzenie strony z rzetelnymi informacjami na w/w tematy.
  • Prowadzenie badań w obszarze wiedzy na temat chorób i zaburzeń psychicznych oraz ich leczenia, a także postaw wobec osób doświadczających problemów psychicznych.

Zapraszamy na nasze spotkania, a także do współpracy oraz dzielenia się opiniami na temat naszej działalności.

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY:

01 / WOLONTARIUSZY

Studenci psychologii, medycyny i nauk pokrewnych są niezmiernie ważnym ogniwem Fundacji. Jeśli cele Fundacji wydają Ci się ważne – działanie z nami będzie dla Ciebie cennym doświadczeniem!

02 / OŚRODKI NAUKOWE

Wspólne badania, promocja, wymiana doświadczeń? Chętnie współpracujemy z instytucjami, których działalność związana jest ze zdrowiem psychicznym.

03 / SPECJALISTÓW

Psychologowie, psychoterapeuci, lekarze psychiatrzy… Jesteście bardzo potrzebni! Wasza wiedza i doświadczenie są niezastąpione, jeśli mowa o rzetelnej psychoedukacji.

04 / ORGANIZACJE

Organizacje, które zajmujecie się zdrowiem psychicznym – działajmy razem! Wspólne inicjatywy, wydarzenia  i promocja pomogą nam osiągać wspólne cele!

Historia Fundacji

Jak to się zaczęło?

Początki działania Bez Klamek przypadają na rok 2013 – wtedy to Bez Klamek zaczęło funkcjonować jako projekt w ramach Koła Naukowego Studentów Psychologii UJ. Chcieliśmy wyjść poza mury Instytutu i walczyć ze stygmatyzacją osób doświadczających trudności psychicznych. Zauważyłyśmy, że wiedza potoczna w tym zakresie jest bardzo ograniczona, co przekłada się na brak dbałości o zdrowie psychiczne, strach przed korzystaniem ze specjalistycznej pomocy, a także wykluczanie osób, które z tej pomocy korzystają.

Początek Fundacji

W związku z dużym zainteresowaniem, którym cieszyły się spotkania w kawiarniach, postanowiliśmy założyć fundację, dzięki czemu moglibyśmy rozszerzyć nasze działania psychoedukacyjne i pozyskiwać na nie fundusze. Fundacja Bez Klamek została powołana w kwietniu 2016 roku. Poza spotkaniami w kawiarniach, prowadzimy również badania, warsztaty i stronę internetową, na którą regularnie dodajemy materiały psychoedukacyjne.

Co dalej?

Chcemy, aby nasze działania dotarły do największej ilości osób. Ze względu na to, że nikt nie jest wolny od ryzyka zachorowania na jakąś formę zaburzenia psychicznego, ważne jest promowanie profilaktyki i wczesnego reagowania w sytuacjach, gdy pojawiają się pierwsze objawy problemów natury psychicznej.

• Marta Kuczek
    Marta Kuczek Zarząd Fundacji

psycholog, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ; interesuje się funkcjonowaniem pamięci i dezinformacją

• Natalia Wójcik
    Natalia Wójcik Zarząd Fundacji

psycholog, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ, psychoterapeutka szkoląca się w nurcie poznawczo-behawioralnym; interesuje się uważnością (mindfulness) i samokontrolą

• Anna Bańbura
    Anna Bańbura Zarząd Fundacji

psycholog, psychoterapeutka szkoląca się w nurcie psychoanalitycznym, trenerka, doktorantka w Instytucie Psychologii UJ; interesuje się psychologicznymi następstwami traumatycznych doświadczeń

• Kaja Kowynia
    Kaja Kowynia Wsparcie organizacji warsztatów

studentka psychologii i indologii na UJ; lubi wyprawy rowerowe, książki, kino, a jej ulubionymi krajami są Indie i Gruzja

• Klaudia Kawa
    Klaudia Kawa Wsparcie organizacji spotkań

psycholog, zajmuje się pracą z dziećmi z zaburzeniami ze spektrum autyzmu; w wolnych chwilach czyta książki i dużo jeździ na rowerze

• Oliwia Głowacz
    Oliwia Głowacz Wsparcie PR Social Media

studentka psychologii na UJ; w wolnych chwilach słucha muzyki i podróżuje

• Katarzyna Kowara
    Katarzyna Kowara RADA FUNDACJI

psycholog, psychoterapeutka psychoanalityczna; pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie oraz w Krakowskim Instytucie Psychoterapii

• Katarzyna Janik
    Katarzyna Janik RADA FUNDACJI

historyk sztuki; lubi podróżować i tańczyć (głównie tango!)

• Maciej Malkiewicz
    Maciej Malkiewicz RADA FUNDACJI

specjalista SEO/SEM, web developer; lubi taniec (swing, blues, tango) i wspinaczkę górską