Psychoterapia psychoanalityczna

Psychoterapia psychoanalityczna to metoda leczenia, która zakłada, że u podstaw cierpienia psychicznego oraz objawów zaburzeń leżą nieświadome konflikty. W trakcie takiej terapii terapeuta i pacjent wchodzą w relację, śledzą rozwój osobowości pacjenta w toku życia, sprawdzają jej/jego styl przywiązania i sposób wchodzenia w związki, nazywają dylematy, pragnienia, trudności związane z przeszłym (w mniejszym stopniu) i teraźniejszym życiem.

Jak wygląda sesja?

Psychoterapia psychoanalityczna nie przebiega wedle określonego schematu, ale charakteryzują ją szczególne zasady nazywane settingiem. Oznacza to, że taka indywidualna terapia to spotkania co najmniej 1-2 razy w tygodniu zazwyczaj po 45 lub 50 minut. Zadaniem pacjenta/tki jest mówić to co przychodzi do głowy – nie ma innej instrukcji. Pacjenci zachęcani są do nie cenzurowania swoich skojarzeń oraz do opowiadania swoich snów. Psychoterapia psychoanalityczna jest leczeniem długoterminowym, bez odgórnie ustalonej ilości sesji – pacjenci mogą usłyszeć, że proces potrwa kilka lat. Podobnie proces kończenia – trwa kilka miesięcy, w zależności jak długo trwała sama terapia.

Czego mogę się spodziewać?

●   W psychoterapii psychoanalitycznej terapeuta/tka pozostaje nietransparentny/a względem faktów odnośnie własnego życia. W niektórych szkołach psychoanalizy służy to założeniu, że dzięki temu pacjent/ka rozwinie fantazje na temat przekonań, uczuć, nastawień terapeuty/ki i dzięki temu zobaczy jak buduje własne założenia i czemu w ten sposób.

●   Często dużą częścią psychoterapii psychoanalitycznej jest praca z deficytami z wcześniejszych faz rozwojowych czy nazywanie i praca nad traumatycznymi wydarzeniami. Celem takiej pracy jest znalezienie w pacjencie/pacjentce zdolności do przeżycia żałoby po tym co utracone oraz zdolności do odbudowy świata wewnętrznego i jego zasobów.

●   W psychoterapii psychoanalitycznej z dialogu terapeutycznego (wbrew obiegowym opiniom terapeuta nie milczy całą sesję) wynikają interpretacje – czyli połączenie między wcześniej niepołączonymi obszarami oraz wglądy, czyli zrozumienie tego, co wcześniej pozostawało nieświadome.

●  Osoby zgłaszające się na taki rodzaj leczenia mogą spodziewać się małej dyrektywności psychoterapeuty/tki. Ma to na celu zachęcenie pacjenta/tki do samodzielnego poradzenia sobie z frustrującym zadaniem, jakim jest docieranie do konfliktów, badanie swojej tożsamości, przeżywanie i znoszenie uczuć. Oczywiście bycie niedyrektywnym nie oznacza bycia opuszczającym – psychoterapeuci psychoanalityczni pozostają w dialogu ze swoimi pacjentami i pacjentkami.

Z jakimi problemami można zgłosić się na terapię psychoanalityczną?

Psychoterapia psychoanalityczna nadaje się do leczenia osób zgłaszających się z cierpieniem psychicznym i/lub zdiagnozowanych z zaburzeniami w obszarze zdrowia psychicznego. Może być także narzędziem samopoznania i rozwoju.

Psychoterapeutą/tką w tym nurcie może zostać osoba szkoląca się, po własnej psychoterapii i pracująca pod superwizją.

Jakie są zasady?

Jak każdy rodzaj terapii, tu także sam proces poprzedzają konsultacje i kontrakt. Konsultacje mają na celu poznanie historii życia pacjenta/tki i konceptualizację organizacji osobowości. Jest to czas sprawdzania czy pacjent/ka i terapeuta/tka mogą i chcą ze sobą współpracować. Kontrakt jest zbiorem zasad, które obowiązują obie strony, zawiera informacje odnośnie do settingu, tajemnicy zawodowej, płatności, abstynencji i innych ważnych zagadnień.

Jeżeli szukasz psychoterapii w Krakowie, możesz zapisać się w naszym ośrodku Nurty (https://www.fundacjabezklamek.pl/psychoterapia/), korzystając z dwóch prostych sposobów:

– Napisać do nas e-mail: fundacja.bezklamek@gmail.com (odpisujemy pon-pt od 8 do 20; staramy się to robić w dniu otrzymania wiadomości). W treści podaj interesujący Cię termin (lub Twoje możliwości). Możesz wskazać psychoterapeutkę, do której chcesz się zapisać. Jeśli ta osoba nie będzie miała terminu, poinformujemy Cię o możliwości zapisu do kolejki (o ile dany specjalista taką prowadzi) lub zaproponujemy innego psychoterapeutę
– Możesz również zadzwonić na numer +48 786907645 – Jeśli jednak wybierzesz tę formę kontaktu, prosimy o telefon w pn-pt w godzinach 9-19. Gdybyśmy nie odbierali, możesz pozostawić SMS, oddzwonimy w najbliższej możliwej chwili

LOKALIZACJA

• Miejsce znajduje się przy ul. Flisackiej 3A
  • 3 minuty od “Nurtów” znajduje się przystanek tramwajowy Salwator – tramwaje 1 i 2
  • Zaraz obok gabinetów jest rzeka Wisła, a 2 minuty spacerem rzeka Rudawa. Idealne przestrzenie do zebrania myśli zarówno przed jak i po spotkaniu psychoterapeutycznym

PŁATNOŚĆ

• Koszt sesji u psychoterapeuty z certyfikatem: 180-200 zł
  • Koszt sesji u psychoterapeuty w trakcie szkolenia: 160-180 zł
  • Płatność za pierwszą sesję jest dokonywana przelewem
  • Therapy in English: 210-250 PLN zł